crikvenicaCRIKVENICA HRVATSKA SOBE APARTMANI PRIVATNO HOTELI RESTORANI KAMP

 

Tip smještaja: Broj osoba:
HRVATSKA CROATIA CROAZIA KROATIEN
  
   apartmani sobe privatnoApp/Sobe Privatno
  hoteli crikvenicaHoteli
  turistička agencijaTurističke agencije
  nekretnine kuce stanoviNekretnine
  adresar crikvenicaAdresar
  novi vinodolskiNovi Vinodolski
  otok krkOtok Krk
croatia crikvenica
  
   Crikvenica
  dramalj hrvatska kampDramalj
  selce hrvatska kampSelce
  jadranovo hrvatskaJadranovo
  restorani crikvenicaZabava
  Kako do nas
  Klima
   povijest i kultura crikvenicePovijest i kultura
croatia crikvenica
  
   hrvatska crikvenicaHrvatska
  slike crikvenicaFoto Album
  Tečajna lista
  Stanje na cestama
  E-mail
   projekt crikvenica infoProjekt Crikvenica Info
croatia crikvenica

Pretraži
Crikvenica Info Site
 

POVIJEST I KULTURA

Prirodne osobitosti i izuzetno povoljan geoprometni položaj na putnom pravcu između Srednje Europe i Mediterana, uvjetovali su rano naseljavanje ovih prostora. To potvrđuju i otkriveni ostaci brojnih naselja prapovijesnih stanovnika Liburna. U antičkim vremenima uz morsku obalu se protezao jedan odvojak važne rimske ceste, što je iz Italije vodila u Dalmaciju. Uz cestu su bile postaje za odmor i izmjenu konja, poljoprivredna gospodarstva, trgovačke luke i ladanjske kuće. Naseljavanje hrvatskih plemena na ovim prostorima dovršeno je do kraja 8. stoljeća. Hrvati su donijeli osebujnu duhovnu i materijalnu kulturu, o čemu svjedoče i izuzetni primjerci nakita pronadenog u starohrvatskoj nekropoli Stranče-Gorica nedaleko Crikvenice. Kneževska obitelj Frankopan vladala je Vinodolskom knežijom gotovo 450 godina. Tijekom svoje vladavine Frankopani su upravljali ne samo gospodarskim, nego i kulturnim razvitkom. Oni su zaslužni i za donošenje jednog od najstarijih europskih zakona, Vinodolskog zakona sastavljenog 1288, godine. U tom zakonu utvrđeni su temeljni pravni i demokratski principi društvenog života primorskog pučanstva. Frankopani su bili i veliki donatori i graditelji crkava. Tako je 1412. godine knez Nikola IV. uz prastaru crkvicu, smještenu kraj ušća rječice Dubračine u more, dao sagraditi samostan redovnicima Sv. Pavla Pustinjaka, čime je utemeljena buduća Crikvenica. Pavlinski redovnici su njegovali narodni jezik i pisali hrvatskom glagoljicom, liječili su puk i držali školu, koju je pohađao i Juraj Julije Klović kasnije najpoznatiji svjetski slikar minijaturist. Mjesta u sastavu današnjeg Grada Crikvenice nastala su kao luke srednjovjekovnih gradova u Vinodolskoj dolini, što se proteže u zaobalju. Najrazvijenija je bila luka u Selcu, a potkraj 19. stoljeća sagradene su nove luke i lučice s čvrstim kamenim lukobranima, što traju još i danas. Oni svjedoče o graditeljskoj i klesarskoj vještini, po kojoj su Primorci bili poznati i cijenjeni u cijelom svijetu. Krajem prošlog stoljeća prvi turisti počeli su posjećivati Crikvenicu, a kasnije i druga mjesta ove Rivijere. To je potaklo gradnju hotela, kupališta, ladanjskih vila te uredenje parkova i šetališta. Tijekom zadnjih stotinu godina znatno su se promijenila mjesta Rivijere. U njihovoj današnjoj vizuri mješaju se suvremena zdanja s turističkom arhitekturom prošloga stoljeća i tradicijskim pučkim graditeljstvom, stvarajući cjeline osebujnog sklada i šarma. Danas se u turističkim mjestima Crikveničke rivijere, osobito tijekom ljeta održavaju raznovrsne priredbe, od izložaba i koncerata do zabavnih i športskih priredaba i natjecanja. Posjetitelji mogu upoznati zanimljive pučke običaje, a gurmane će privući poneko na osobit način pripravljeno primorsko jelo.


Ustanova u kulturi "Dr. Ivan Konstrenčić"

KUD "Dr. Antun Barac"

 

hrvatska
© Copyright 2006 WebCom.hr All rights reserved


 

Crikvenica se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji ( Hrvatska ) 40-tak kilometara južno od Rijeke. Smještena apartmani, sobe, hotel, restorani, agencije, privatno, privatni, privatni smještaj, apartmani crikvenica, sobe
je na ušću rječice Dubračne, između Sopaljske i Kotora. Nalazi se na škrtoj primorskoj zemlji i vapnenačkoj podlozi. Ima oko 7000 stanovnika i glavna djelatnost je turizam. Crikvenica ima dugu povijesnu tradiciju. Prvi put se spominje još za vrijeme Rimljana prije nove ere, kao rimsko naselje "Ad Turres". Padom Rimskog carstva naselje propada. Tek 1412. god. se ponovo spominje Crikvenica. Te godine je hrvatski ban Nikola Frankopan dao obnoviti crkvu "Blažene djevice Marije" na ušću Dubračine te do nje dao izgraditi samostan. Ovaj samostan jezgra je budućeg grada Crikvenice. Nakon što je 1760. prenijet Vinodolski kaštelanat iz Bribira u Crikvenicu ona se naglo razvija. Već 1893. Crikvenica je bila na glasu kao turističko lječilište, sa dva hotela. Slobodno možemo reći da je razvoj Crikvenice usko vezan uz crkvu "Blažene djevice Marije" i samostan pavlina.
PLAŽE
apartmani, sobe, hotel, restorani, agencije, privatno, privatni, privatni smještaj, apartmani crikvenica, sobe
Prirodno razvedena hrvatska obala obiluje romantičnim zaljevima, eko-uređenim plažama (pješčanim i šljunčanim), po kojima je Crikvenica poznata i u mnogim europskim zemljama. Prirodne blagodati obogaćene su raznovrsnom sportsko-rekreacijskom ponudom za djecu, što u potrazi čovjeka za iskonskom ljepotom prirodnog doživljaja stvara osjećaj zadovoljstva koje se jednom doživi, a zauvijek pamti. Visokokvalitetna čistoća mora donijela je Crikvenici "Plavu zastavu", europsko priznanje za čistoću mora.
LOKALNA KUHINJA
Brojni hotelski i privatni restauranti, kvalitetom i svojom bogatom gastronomskom ponudom, zadovoljit će i najizbirljivije poznavatelje dobrog okusa.
SPORT I REKREACIJA
crikvenica, hoteli crikvenica, restorani crikvenica, sobe hrvatska, apartmani hrvatska, hotel hrvatska
Bogati sportski sadržaji na kopnu i moru posebice pogodnosti za djecu, te organizirana natjecanja oduševit će mnoge poklonike zdravog života i aktivnog odmora tijekom cijele godine, što osobito pogoduje, uz klimatske blagodati Crikvenice, kvalitetnim pripremama sportaša za natjecanja.
ZABAVA
Nakon aktivnog dana i uživanja u velikom izboru sportova na moru i kopnu, slijedi odmor i opuštanje u sauni ili masaži. Koncerti, izložbe, modne revije, cjelovečernji show programi, disco večeri i tradicionalne fešte, ispunit će i kreativno obogatiti vaše slobodno vrijeme tijekom boravka u Crikvenici. Mnogo je predivnih gradova Mediterana, no, samo je jedna Crikvenica, jedinstvena i neponovljiva.
crikvenica, hoteli crikvenica, restorani crikvenica, sobe hrvatska, apartmani hrvatska, hotel hrvatska