crikvenicaCRIKVENICA HRVATSKA SOBE APARTMANI PRIVATNO HOTELI RESTORANI KAMP

 

Tip smještaja: Broj osoba:
HRVATSKA CROATIA CROAZIA KROATIEN
  
   apartmani sobe privatnoApp/Sobe Privatno
  hoteli crikvenicaHoteli
  turistička agencijaTurističke agencije
  nekretnine kuce stanoviNekretnine
  adresar crikvenicaAdresar
  novi vinodolskiNovi Vinodolski
  otok krkOtok Krk
croatia crikvenica
  
   Crikvenica
  dramalj hrvatska kampDramalj
  selce hrvatska kampSelce
  jadranovo hrvatskaJadranovo
  restorani crikvenicaZabava
  Kako do nas
  Klima
   povijest i kultura crikvenicePovijest i kultura
croatia crikvenica
  
   hrvatska crikvenicaHrvatska
  slike crikvenicaFoto Album
  Tečajna lista
  Stanje na cestama
  E-mail
   projekt crikvenica infoProjekt Crikvenica Info
croatia crikvenica

Pretraži
Crikvenica Info Site
TRADICIJA
Život otoka Krka kroz povijest i danas može se pratiti kroz simboliku broja sedam. Ilirskim plemenima Japoda i Liburna, te romanskom stanovništvu, u sedmom se stoljeću pridružuju Hrvati, koji postupno postaju većinskim stanovništvom na otoku.
Sedam povijesnih otočkih kaštela danas je sedam administrativnih jedinica: grad Krk i općine: Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj.
Sedam je varijacija čakavskog narječja hrvatskog jezika. Sedam je običaja, plesova i narodnih nošnji.
Pučko glazbalo sopile prastari je duhački instrument, koji je i danas sastavni dio svih otočkih svečanosti, često vezanih uz crkvene blagdane i svece zaštitnike pojedinih mjesta. Bogatstvo otočnog folklora svake se godine prezentira na ljetnom Festivalu krčkoga folklora i Smotri sopaca otoka Krka. Poznati su koledvarski običaji u karnevalskom razdoblju, Stomorina (uz blagdan Vele Gospe) u Omišlju, pastirski običaj razgon (prve nedjelje u srpnju) u Vrbniku i brojni drugi. Tradicijski način života otočana vezan je uz more (ribarstvo, pomorstvo, brodogradnja), poljoprivredu i stočarstvo, napose ovčarstvo, koji su se, uz ostale djelatnosti novijeg datuma, zadržali na otoku do danas.

 

KULTURA

OMIŠALJ
Župna crkva Uznesenja Marijina iz 1213. g., sa zvonikom i loggiom iz XVI. st.
Ostaci ranokršćanske bazilike iz V. st. i rimskog municipija Fulfinuma u zaljevu Sepen na predjelu Mirine (2 km od Omišlja).
Galerija Lapidarij u Omišlju i Galerija Njivice u Njivicama
MALINSKA
Kapela sv. Nikole, posvećena 2000. g., s galerijskim prostorom
Župna crkva sv. Apolinara u Bogovićima iz 1857. g.
Samostan franjevaca trećoredaca, sa Crkvom sv. Marije Magdalene iz 1480. g. u Portu (3 km od Malinske). U samostanu je uređena muzejska zbirka s knjižnicom, etnografska zbirka s autentičnim tošom za prešanje maslina i glagoljski lapidarij.
KRK
Sakralni kompleks Katedrale Uznesenja Marijina iz V. stoljeća, sa crkvama sv. Margarete i sv. Kvirina, zaštitnika grada, (XI./XII. st.), u kojoj je izložena sakralna zbirka, te zvonikom iz XVIII. st.
Očuvana urbana gradska cjelina iz rimskog razdoblja unutar gradskih zidina, koje su današnji izgled dobile od XII. do XV. st.
Trg Kamplin s Frankopanskim kaštelom i Kvadratičnom kulom (XII. st.)
Glavni gradski trg Vela placa sa zgradom gradske vijećnice iz XV. st i renesansnim zdencem
Kanonička kuća (Ul. Petra Franolića br. 11), u kojoj se nalazi glagoljski Krčki natpis iz XI. st.
Crkvica sv. Krševana (V. ili VI st.) u blizini naselja Milohnić (12 km sjeverozapadno od Krka).
Galerije: Decumanus; Fortis; Dagmar; Leut; Krčanka; "Helena", "Noina arka"
" Biserka-Bodulka",
" Mozaico" Izložba sakralne umjetnosti (Crkva Sv.Kvirina)
PUNAT
Župna crkva sv. Trojice iz 1773. g., s vrijednim baroknim oltarom
Galerija Toš, u kojoj je izložena preša za preradu maslina
Otočić Košljun (6,5 ha) u Puntarskoj dragi šumski je rezervat prirode i spomenik kulture. U franjevačkom samostanu, sa Crkvom Navještenja Marijina iz 1480. g., smještena je vrijedna knjižnica, etnografski muzej i stalna izložba sakralne umjetnosti.
Crkva sv. Dunata iz IX. stoljeća (2 km)
VRBNIK
Župna crkva Uznesenja Marijina iz 1325. g., s renesansnim zvonikom iz XVI. st, u kojem je smješten Muzej likovnog identiteta grada Vrbnika
Kapela sv. Ivana iz XV. st.
Biblioteka braće Vitezić
BAŠKA
Crkva sv. Ivana, na groblju
Župna crkva sv. Trojice iz XVIII. st. i Zavičajni muzej u neposrednoj blizini
Ranoromanička Crkva sv. Lucije u Jurandvoru (2 km od Baške), sveto mjesto hrvatske nacionalne povijesti i kulture. U crkvi se nalazi Bašćanska ploča, najznačajniji spomenik hrvatskoga jezika i književnosti, pisan hrvatskim pismom - glagoljicom (oko 1100. g.). Uz crkvu je uređen i izložbeni prostor.
Galerije: Fran; Etro
DOBRINJ
Župna crkva sv. Stjepana, koja se kao glavna crkva Dobrinjskog kaptola spominje 1100. godine
Crkva - galerija sv. Antuna (XIV. st) i zvonik (XVIII. st.). U neposrednoj blizini nalazi se Zbirka sakralne umjetnosti i Galerija Infeld.
Etnografska zbirka Dobrinjštine i otoka Krka, i zbirka okamina otoka Krka.
Ranoromanička crkvica, zadužbina slavnog Dragoslava iz 1100. g. u naselju Sveti Vid (1 km istočno od Dobrinja).
ŠILO
Šilo je najveće naselje i s najdužom turističkom tradicijom u općini Dobrinj. Slikovito je smješteno u vrlo zaštićenoj uvali-zaljevu Stipanja, prirodno zatvoreno “Puntom Šila”, u neposrednoj blizini Crikvenice i njezine rivijere, od koje ga dijeli samo nekoliko milja mora Vinodolskog kanala, a od Krčkog mosta udaljeno je svega 20-ak km.
Najveće turističko bogatstvo Šila jesu njegove brojne lijepe, sunčane i prirodno uščuvane šljunčane plaže (uvalice), te posebice poznata pješčana plaža, sa čistim modrim i uvijek ugodnim za kupanje morem, idealna za malu djecu.
U neposrednoj blizini Šila nalazi se potopljeni brod “Peltastis” čime ovo mjesto postaje jedno od najinteresantnijih ronilačkih odredišta u Hrvatskoj.

 

ZEMLJOPIS
Otok Krk nalazi se u Kvarnerskom zaljevu. Najveći je otok na Jadranu, površine 409,9 km2.
Najviši vrh: Obzova (569 m). Oko otoka se nalazi dvadesetak otočića, hridi i grebena: Prvić, Galun, Zec, Plavnik, Kormati, Košljun, Sv. Marko i dr. U 68 naselja na otoku živi 16.402 stanovnika.
Reljef je krški, sa zanimljivim krškim oblicima: špiljama i pećinama (Biserujka kod Dobrinja), dolcima i škrapama. Središnjim dijelom Krka pružaju se plodna polja: Omišaljsko, Dobrinjsko, Vrbničko i Bašćansko.
Obala je dobro razvedena, s mnogim zaljevima, uvalama i prirodnim šljunčanim plažama. Najveći zaljevi su Soline (ljekovito blato) i Puntarska draga.
Klima: Ugodna i blaga mediteranska klima. Prosječna ljetna temperatura zraka 22,8 °C, mora 23 - 25 °C. Glavni vjetrovi: bura, jugo i maestral. Prema broju sunčanih sati u godini (2.500), Krk se ubraja u najsunčanije dijelove Europe.
Vode: Na otoku se nalaze dva jezera: Jezero i Ponikva, i tri rijeke: Veli ili Dobrinjski potok, Vretenica i Vela Rika.
Vegetacija: U središnjem i zapadnom dijelu otoka prevladavaju šume, te uzgojene kulture mediteranskog voća i povrća, vinograda i maslinika. Sjeverni i južni Krk čine kamenjari i pašnjaci.
Rezervati šumske vegetacije: šume hrasta crnike (Quercus ilex) na Glavotoku i na otočiću Košljunu.
Ornitološki rezervati: otok Prvić i sjeveroistočni strmi dio obale otoka Krka, na kojima obitavaju bjeloglavi supovi (Gyps fulvus Habl.). Posebnost krčkoga krajolika čine terasasti suhozidi (gromače) i pastirski mrgari, sačuvani na krševitim zaravnima iznad Bašćanske udoline.
Briga o očuvanju i zaštiti okoliša vodi se neprekidno i sustavno. Potvrda su i dvije plave zastave: u marini Punat, Veloj plaži u Baški, AC Ježevac, plaža Lukobran, FKK Politin i plaža Koralj.

 

KAKO DO NAS
otok Krk Hrvatska
otok krk

 

hrvatska

KRK

 

 © Copyright 2006 WebCom.hr All rights reserved


 

Crikvenica se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji ( Hrvatska ) 40-tak kilometara južno od Rijeke. Smještena apartmani, sobe, hotel, restorani, agencije, privatno, privatni, privatni smještaj, apartmani crikvenica, sobe
je na ušću rječice Dubračne, između Sopaljske i Kotora. Nalazi se na škrtoj primorskoj zemlji i vapnenačkoj podlozi. Ima oko 7000 stanovnika i glavna djelatnost je turizam. Crikvenica ima dugu povijesnu tradiciju. Prvi put se spominje još za vrijeme Rimljana prije nove ere, kao rimsko naselje "Ad Turres". Padom Rimskog carstva naselje propada. Tek 1412. god. se ponovo spominje Crikvenica. Te godine je hrvatski ban Nikola Frankopan dao obnoviti crkvu "Blažene djevice Marije" na ušću Dubračine te do nje dao izgraditi samostan. Ovaj samostan jezgra je budućeg grada Crikvenice. Nakon što je 1760. prenijet Vinodolski kaštelanat iz Bribira u Crikvenicu ona se naglo razvija. Već 1893. Crikvenica je bila na glasu kao turističko lječilište, sa dva hotela. Slobodno možemo reći da je razvoj Crikvenice usko vezan uz crkvu "Blažene djevice Marije" i samostan pavlina.
PLAŽE
apartmani, sobe, hotel, restorani, agencije, privatno, privatni, privatni smještaj, apartmani crikvenica, sobe
Prirodno razvedena hrvatska obala obiluje romantičnim zaljevima, eko-uređenim plažama (pješčanim i šljunčanim), po kojima je Crikvenica poznata i u mnogim europskim zemljama. Prirodne blagodati obogaćene su raznovrsnom sportsko-rekreacijskom ponudom za djecu, što u potrazi čovjeka za iskonskom ljepotom prirodnog doživljaja stvara osjećaj zadovoljstva koje se jednom doživi, a zauvijek pamti. Visokokvalitetna čistoća mora donijela je Crikvenici "Plavu zastavu", europsko priznanje za čistoću mora.
LOKALNA KUHINJA
Brojni hotelski i privatni restauranti, kvalitetom i svojom bogatom gastronomskom ponudom, zadovoljit će i najizbirljivije poznavatelje dobrog okusa.
SPORT I REKREACIJA
crikvenica, hoteli crikvenica, restorani crikvenica, sobe hrvatska, apartmani hrvatska, hotel hrvatska
Bogati sportski sadržaji na kopnu i moru posebice pogodnosti za djecu, te organizirana natjecanja oduševit će mnoge poklonike zdravog života i aktivnog odmora tijekom cijele godine, što osobito pogoduje, uz klimatske blagodati Crikvenice, kvalitetnim pripremama sportaša za natjecanja.
ZABAVA
Nakon aktivnog dana i uživanja u velikom izboru sportova na moru i kopnu, slijedi odmor i opuštanje u sauni ili masaži. Koncerti, izložbe, modne revije, cjelovečernji show programi, disco večeri i tradicionalne fešte, ispunit će i kreativno obogatiti vaše slobodno vrijeme tijekom boravka u Crikvenici. Mnogo je predivnih gradova Mediterana, no, samo je jedna Crikvenica, jedinstvena i neponovljiva.
crikvenica, hoteli crikvenica, restorani crikvenica, sobe hrvatska, apartmani hrvatska, hotel hrvatska