English     

Kulturno Umjetničko Društvo "Dr. Antun Barac" - Grižane

Grižane su malo primorsko mjesto u zaleđu Crikvenice s oko 1000 stanovnika, ali mjesto bogate povijesti kulture i tradicije. Tambura se u Grižanima svira više od 100 godina, a početkom ovog stoljeća postojalo je Tamburaško društvo «Juraj Julije Klović», nazvano po slavnom renesansnom slikaru minijaturistu, rođenom u Grižanima.
U takvom je ozračju, a s namjerom daljnjeg njegovanja kulturne baštine i dugogodišnje tamburaške tradicije u jesen 1979. godine osnovano Kulturno-umjetničko društvo «Dr. A. Barac», ponijevši ime velikana književne riječi, akademika rođenog u Grižanima.
Od početka pri KUD-u «Dr. A. Barac» djeluje Tamburaški orkestar pod umjetničkim vodstvom maestra Vladimira Pergjuna, bilježeći uspješne nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu.
Izborom repertoara orkestar njeguje moderan pristup orkestralnom muziciranju na tamburi, a uz bogati hrvatski folklor i izvornu tamburašku literaturu, izvodi i transkripcije klasičnih djela, sakralne glazbe i popularnih zabavnih melodija.
Tijekom ljeta orkestar nastupa na trgovima i terasama Grada Crikvenice i obogaćuje turističko-kulturnu ponudu grada.
27. studenog 1999. godine snimljen je prvi CD i kaseta a na CD-u i kaseti je jedan dio bogatog repertoara ovog tamburaškog orkestra. Snimatelj je Predrag Trpkov, glazbeni producent Vladimir Pergjun, izvršni producent i izdavač Robert Grubišić, fotografiju potpisuje Vidoslav Barac, a omot CD-a i kasete izradio je Toni Franović.
Izdavanje CD-a i kasete financijski su pomogli gospođa Mila i gospodin Zvonko Štifan, Primorsko-goranska županija i Općina Vinodolska.

+ link (još jedne stranice KUD-a)
  
         E-mail: crikvenica@crikvenica-info.com (napomena za KUD "Dr A Barac")

Crikvenica Info