PLANINARSTVO U CRIKVENICI

Prvo organizirano planinarstvo u Crikvenici počinje 1924. godine osnutkom H.P.D. «Drenin», koje je djelovalo do 1939. godine a zatim od 1951. godine pod novim imenom P.D. «Lukovo» do 1974. godine. Danasnje društvo P.D. «Strilež» osnovano je  15.04.1985. i to je prema imenu jednog obližnjeg vrha od 1379 m. Ono danas ima preko 120 članova, od kojih je oko 25 vrlo aktivno.

Od početka djlovanja organizira mnogobrojene pohode, ture i izlete u bližu i dalju okolinu, osobito na staze Učke, Velebita, Gorskog Kotara, obližnjih otoka, te Slovenije a surađuje i sa susjednim prijateljskim planinarskim društvima. Priređujemo redovito svoje tradicionalne pohode npr. Zimski uspon na Viševicu (u 1. mj.), na Medviđak (u 4. mj.), «Piješačenjem do zdravlja», (u 5. mj.), «Gljivarski vikend» (u 10. mj.) te mnogobrojne izlete u zajednici s drugim društvima. Između ostalih ističu se naročito neki članovi tog društva koji su osvojili npr. Mont Blanc, Grossglockner, Triglav te Kilimandžaro.

Društvo razvija stalnu ljubav prema prirodi i njezinim ljepotama, kao i zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, uz upoznavanje i čuvanje povijesnih i kulturnih objekata i lokaliteta naše prošlosti. Vodi računa o osposobljavanju članova za markaciste i planinarske vodiče kao i obrazovanje članova omladine. Veši promicanje planinarstva organiziranjem povremenih izložbi i stručnih predavanja a članove redovito obavještava u vlastitom oglasnom ormariću u središtu grada. Naročito brine o svom vlastitom skloništu Kurin u Bribirskoj šumi, zatvorenog i otvorenog tipa, koje raspolaže u svakom s po osam ležajeva.